Een goed taxatierapport van jouw huis door Des Huizes Makelaars!
Heb je verhuis-, verbouw- of verduurzamingsplannen? Wil je weten of je hypotheek lager kan of wat je woning echt waard is?
Wij helpen je graag met een deskundig en gevalideerd taxatierapport!
Wanneer zou je een taxatie kunnen laten uitvoeren?
De meeste mensen denken dat je alleen een taxatie nodig hebt als je een huis wilt kopen. Een taxatie kun je ook gebruiken als je een hypotheek wilt afsluiten voor het kopen of het verbouwen /verduurzamen van een woning. Ook als je je huidige hypotheek wilt aanpassen, kan de bank om een taxatie vragen omdat de waarde van de woning belangrijk is voor de risico-inschatting van de bank. Een taxatie kan ook nog eens voordelig voor je uitpakken, want als de bank jou op basis van de taxatie een lager risicoprofiel toekent (als uit de taxatie blijkt dat de marktwaarde hoger is dan de bestaande hypotheek) kan dit leiden tot een lagere rente en dus lagere maandlasten.
Daarnaast kan een taxatie bij een boedelscheiding, een nalatenschap of bij bezwaar tegen een WOZ-beschikking nuttig zijn.
Een hypotheekverstrekker kan vragen om een gevalideerd taxatierapport. Dit gebeurt door een onafhankelijk validatie-instituut en wordt geregeld door uw NVM-makelaar. Onze taxatierapporten worden erkend door alle banken en geldverstrekkers, zo zijn wij aangesloten bij het NWWI voor gevalideerde taxatierapporten.
Wat is een taxatie precies?
Een taxatie is een deskundige schatting van de waarde van je woning. Met ‘de waarde’ wordt in de regel de marktwaarde bedoeld, het bedrag dat een willekeurige koper en verkoper overeenkomen bij een fictieve verkoop.
Wat wordt er meegenomen voor de waardebepaling?
Tijdens een taxatie let onze taxateur onder meer op de volgende zaken:
- De staat van onderhoud
- De inhoud en de oppervlakte
- De functionele indeling
- De constructie en de gebruikte materialen en de kwaliteit ervan
- De mate van isolatie en energiezuinigheid
- Verplichtingen en rechten, zoals een recht van overpad en erfpacht
- De ligging en de omgeving
- SWOT-analyse
- Het bestemmingsplan
- De marktsituatie
Onze taxateur legt na het uitvoeren van de taxatie al zijn bevindingen in een taxatierapport vast en hanteert daarbij een uniform taxatiemodel, waardoor de waarde zorgvuldiger is bepaald. Met dit rapport kun je bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag doen of je bestaande hypotheek oversluiten.
Wie vraagt een taxatie aan?
Een hypotheekverstrekker verlangt meestal een taxatie van de woning. De opdracht wordt in het algemeen verstrekt door je hypotheekadviseur, maar je kunt ook zelf de opdracht geven. Daarmee behoud je zelf de regie, wat wel zo fijn is bij zo’n belangrijke beslissing.
Wat is de meerwaarde van onze beëdigde NVM-taxateurs
Onze NVM-taxateur houdt zich aan de NVM-erecode en moet jaarlijks zijn kennis op peil houden door middel van trainingen, zodat je verzekerd bent van kwaliteit. Hierdoor is hij een echte hoogvlieger in het taxeren van woningen. Overal in Nederland. Want hij is deskundig, onafhankelijk en hij beschikt altijd over het meest actuele beeld van de lokale markt. Of het nu over aankoop, verkoop of financiering gaat.
Validatie
Afhankelijk van de eisen van de hypotheekverstrekker, dient een taxatierapport gevalideerd te worden door een validatie-instituut (NWWI). Als een woning onder de NHG-garantie valt, vindt deze validatie altijd plaats.
Kan ik niet gewoon de WOZ-waarde gebruiken als taxatie?
De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde op de peildatum van 1 januari van het vorige jaar. Die schatting wordt door de gemeente gedaan en is modelmatig berekend. Op basis van de WOZ-waarde heft de gemeente bepaalde belastingen. Dat betekent dus de WOZ-waarde niet hetzelfde als een echte taxatie. Bij een officiële taxatie door een NVM-taxateur wordt zo nauwkeurig mogelijk de marktwaarde van dat moment bepaald. Zo legt hij met een goed onderbouwd taxatierapport graag het fundament voor een solide deal.
Al deze gegevens helpen bij het vaststellen van de juiste waarde van uw woning. Wilt u meer weten over taxaties? Neem gerust contact met ons op!